BLOG

ZAŠTO JE DOBRO PITI HIDROGENIZOVANU VODU?

ZAŠTO JE DOBRO PITI HIDROGENIZOVANU VODU?

Danas sve češće čujemo da treba da pijemo vodu obogaćenu vodonikom, jer je to dobro za nas. Ali je li to zaista tako? Šta je to što čini da voda obogaćena vodonikom zaista koristi našem organizmu? Ako želite da znate odgovor na ovo pitanje, nastavite da čitate naš članak :)

Uopšte, šta je to voda obogaćena vodonikom?

2007. godine, japanska istraživačka grupa otkrila je da vodonik može delovati kao antioksidans, tj. može zaštititi naš mozak i druge organe od štetnih efekata slobodnih radikala. U našem prethodnom članku opisali smo kako slobodni radikali uzimaju elektron koji im je potreban od ćelija našeg tela, oštećujući ih, a samo antioksidansi mogu da se bore protiv toga. Ovaj proces se obično naziva oksidativni stres, a mnoge bolesti se pripisuju njemu.

Antioksidanse, naravno, možemo dobiti iz više izvora, iz ribe, orašastih plodova, citrusa i vitamina, ali se do sada vodonik pokazao kao najefikasniji antioksidans. Vodonik možemo najjednostavnije uneti u naše telo dodavanjem vode, koju možemo nositi sa sobom čak i u boci.

Za šta je dobar vodonik? Od otkrića 2007. godine, naučnici iz različitih zemalja sproveli su brojne eksperimente, i trenutno su uočili pozitivne efekte vodonika na 63 ljudske bolesti. Ne samo da se može koristiti kao antioksidans, već i kao antiinflamatorno sredstvo, štiti nerve i unutrašnje organe, pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, a bez obzira na to koliko ga osoba konzumira, nema štetnih nuspojava.

Više istraživačkih grupa je primetilo da je vodonik pomogao u regeneraciji moždanih ćelija tokom eksperimenata na glodarima, što je poboljšalo njihovu memoriju, a zahvaljujući ovoj regeneraciji može imati i efekat poboljšanja raspoloženja. Takođe je pomogao u obnavljanju moždanih ćelija nakon moždanog udara.

Testiranjem na ljudima pokazano je da konzumacija vode obogaćene vodonikom smanjuje nivo holesterola, što znači da može biti efikasna protiv različitih srčanih i vaskularnih bolesti, kao i protiv dijabetesa, a može pomoći i u gubitku težine. Takođe pomaže u zaštiti pluća, jetre i digestivnog sistema smanjenjem oksidativnog stresa. Štaviše, istraživanja na ljudima su pokazala da može imati pozitivan efekat u lečenju kancerogenih bolesti izazvanih zračenjem, smanjuje nuspojave hemoterapije.

Sve u svemu, možemo reći da konzumacija vodonika, a naročito vode obogaćene vodonikom (jer je u svakodnevnom životu jednostavnije konzumirati ga kao vodu nego kao gas) može igrati ulogu u prevenciji i lečenju mnogih bolesti.

Bonus je što, budući da ima efekat očuvanja stanja ćelija, može usporiti starenje. Prema dosadašnjim istraživanjima, nisu primetili nikakve štetne efekte kada je neko pio vodu obogaćenu vodonikom, čak i tokom godinu dana, dok su pozitivni efekti potpuno dokazani.

Ako ni zbog čega drugog, vredi ga probati barem zbog smanjenja bora ;)