BLOG

KOLIKO VODE TREBA DA PIJE VAŠE DETE AKO SE BAVI SPORTOM?

KOLIKO VODE TREBA DA PIJE VAŠE DETE AKO SE BAVI SPORTOM?

Svi  imaju potrebu za vodom, a unos vode je posebno važan za mlade sportiste, jer se na njihov organizam mora posebno paziti kako bi postigli odgovarajuće performanse. Ali koliko vode treba da pije dete koje se bavisportom, i kako to utiče na njegove performanse?

Voda je najvažniji sastojak ljudskog tela: oko 60% naše telesne mase čini voda, i ne možemo preživeti duže od 2-3 dana bez nje. Pored toga što zadovoljava osnovnu potrebu, pijenje vode ima mnogo pozitivnih fizioloških efekata - a onima koji se bave sportom, potrebno je još viši unos tečnosti.

Ali tačno koliko?

Koliko vode treba da pije dete koje se bavi sportom? Prema istraživanjima, prosečna osoba treba da popije 2-3 litre vode dnevno. Ako se neko aktivno bavi sportom, ovu količinu naravno treba povećati, jer tokom vežbanja naše telo proizvodi toplotu zbog pokreta, i da se ne bi pregrejalo, počinje da se znoji pa gubimo vodu iz našeg tela. Ovu izgubljenu količinu vode moramo nadoknaditi.

Da bi to postigli, tokom treninga trebalo bi da popijemo barem jedan dobar gutljaj vode svakih 15-20 minuta, kako bi gubitak telesne težine zbog gubitka vode ostao ispod 2%.

Takođe je važno obratiti pažnju da ne samo tokom vežbanja, već i pre, a naročito posle, mladi sportisti piju doboljnu količinu vode.

Dobra vest je da u ovom slučaju ne treba terati dete da pije, dete će ionako biti žedno posle časa, roditelj “samo” treba da obrati pažnju da ne gasi žeđ šećernim sokom, već čistom vodom. To je jedino što zaista ima blagotvoran efekat na njegov organizam. (pored roditelja, trener takođe ima veliku odgovornost u ovome, ali srećom, mnogi instruktori već obraćaju pažnju na to da mladi sportisti unose dovoljnu količinu vode.)

Zašto je važno konzumiranje vode?

Prirodna voda ima pozitivne efekte na ljudski organizam koje ne možemo nadoknaditi nijednim drugim tečnostima. Povećava nivo energije, poboljšava pokretljivost i našu sposobnost oporavka, pomaže u regulaciji toplote i doprinosi povećanju koncentracije.

Ovo je neophodno da bi dete bilo uspešno u sportu. Pored toga, adekvatno hidrirani mišići mnogo efikasnije rade nego dehidrirani, a zahvaljujući pijenju vode, poboljšaće se cirkulacija krvi i krvni pritisak, što će omogućiti da kiseonik brže i sistematičnije stigne do mišića, poboljšavajući performanse.

Za mlade sportiste je veoma važno da konzumiraju odgovarajuću količinu vode, jer dugotrajni, naporni treninzi umaraju mišiće, što povećava rizik od povreda. Međutim, pijenje vode pomaže bržem oporavku mišića, pa je mnogo manja verovatnoća da će dete doživeti neočekivanu povredu.

Voda ili sportski napitak?

U današnje vreme veoma su popularni postali različiti izotonični sportski napici, koji su teoretski dizajnirani upravo za poboljšanje performansi. Ovi napici zaista mogu da pomognu, ali samo u slučajevima kada trening traje znatno duže od 1 sata, ili je naporan i dovodi do pojačanog znojenja,a tada gubimo mnogo više soli i minerala, što moramo nadoknaditi.

Međutim, ako opterećenje tela nije ekstremno veliko, za odgovarajuću hidrataciju je sasvim dovoljna voda. Ali ne mineralna voda, pogotovo ne gazirana, već voda iz česme!

Mnogi se boje da piju vodu iz česme, jer su sigurni da je puna hlora, hormona i drugih neželjenih materija (i nisu daleko od istine). Ali uređaj za prečišćavanje vode to vrlo brzo rešava, i možemo dobiti mnogo zdraviju vodu nego što su flaširane vode obogaćene veštačkim mineralima (i mikroplastikom).

Osim toga, prečišćivači vode su sada dostupni i u prenosivim verzijama, u obliku jednostavnih filter-boca, tako da nećete zagađivati svoju okolinu plastičnim bocama. Ako želite da podržite vaše dete u sportu da daje najbolje performanse, ne zaboravite: ključ je odgovarajuća količina prečišćene vode iz česme!

Ako vam se svideo članak, podelite ga sa svojim prijateljima!