BLOG

ZAŠTO JE POTREBNO FILTRIRANJE VODE ZA KUPANJE ?

ZAŠTO JE POTREBNO FILTRIRANJE VODE ZA KUPANJE ?

U mnogim zemljama sveta, voda za kupanje nije kvalitetna kao voda za piće, pa bismo mogli pomisliti da smo u tom pogledu srećniji od ostalih. Činjenica je da je lep osećaj ne morati očekivati da će iz tuša teći crvenkasta i smrdljiva tečnost, kao što je to slučaj u Grčkoj, na primer, ali ni kod nas kupanje ne obećava potpunu sigurnost.

U našoj zemlji, voda iz vodovoda se uglavnom dezinfikuje hlor gasom, koji iako se rastvori u vodi ali nažalost ne ostaje  samo u tragovima, već ostaje u njoj u većim količinama. Štaviše, reaguje sa organskim materijama u vodi, stvarajući vrlo opasne trihalometane i trihaloetilene, hloroform i boroform, koje kolektivno nazivamo nusproizvodima dezinfekcije. Pored toga, u vodi mogu biti zagađivači koji ulaze iz vodovodnih cevi (npr. teški metali) i mogu biti prisutne alge i bakterije.

Ovi zagađivači mogu izazvati probleme ne samo kada pijemo vodu iz slavine, već mogu biti apsorbovani kroz našu kožu i ući u krvotok, a takođe mogu izazvati ozbiljne probleme i simptome na površini kože.

Za prečišćavanje vode u kupatilu se uglavnom preporučuju filteri za tuš koji filtriraju hlor i njegove nusproizvode, kao i smanjuju taloženje kamenca.

Hlor jako isušuje kožu i kosu, pojačava hronične kožne probleme. Kada uđe u krvotok, stvara snažne slobodne radikale, čime stimuliše procese starenja i formiranja tumora. Oštećuje krvne sudove,  limfoidne organe za stvaranje krvi, organe za varenje i njihove sluznice. Hlorisana voda koja dugoročno ulazi u naše telo vremenom izaziva degeneraciju srčano-kardiovaskularnog sistema (u svakom testiranom organizmu učesnika u naučnom eksperimentu moglo se primetiti!).

Ne samo voda za kupanje i pranje kose, već i para koja se stvara u kupatilu, može izazvati iritaciju sluznice kada se dođe u kontakt sa njom, kao što često možemo primetiti da nam beonjače postaju crvenkaste nakon kupanja.

Svidio vam se članak?

Podelite ga sa svojim prijateljima!